Het grote (Eneco)geld lonkt

Direct nadat bekend werd dat de aandelen Eneco zouden worden verkocht hadden diverse fracties in de Ambachtse gemeenteraad al een bestemming voor het geld. Het pakket aandelen – in bezit van diversen gemeenten – wordt gekocht door de Mitsubishi Corporation en Chubu Electric.

Hendrik-Ido-Ambacht bezit 22.495 aandelen. Natuurlijk heeft de fractie Echt Voor Ambacht ook ideeën over de besteding van het te ontvangen bedrag (groot ongeveer € 18.000.000,00). Gelijktijdig realiseert de fractie zich dat het jaarlijks te ontvangen dividend (± € 500.000,00, wisselt per jaar) komt te vervallen. Het dividendbedrag maakt deel uit van de jaarlijkse begroting. Het niet meer ontvangen van dividend veroorzaakt dus een gat in de begroting van de gemeente.

Daarnaast is een brief van de provincie Zuid Holland waarin geattendeerd wordt op de schulden die gemeenten hebben. Hendrik-Ido-Ambacht heeft schulden (o.a. door grondaankopen) die afgelost moeten worden. Het advies van de provincie Zuid Holland is dan ook het te ontvangen bedrag, komend uit de verkoop van de in bezit zijnde aandelen te gebruiken voor aflossing van de schulden. Naar de inzichten van de fractie moet er een overzicht komen van de openstaande schulden. Een deel van die schulden komen al terug als de laatste stukken grond in de wijk Volgerlanden bebouwd gaan worden. Als alle feiten op een rijtje staan is het vroeg genoeg om in de gemeenteraad te bespreken welke bestemming het ontvangen geld, na aftrek van aflossing schulden en rekening houdend met het niet meer ontvangen van dividend, zou kunnen krijgen. Echt Voor Ambacht wil in ieder geval voorkomen dat de inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht – middels verhoging van de lokale heffingen en/of aanpassingen van voorzieningen – opdraaien voor het niet meer ontvangen van het dividend.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*