kindertoeslagaffaire

“Bij veel Nederlandse huisgezinnen is kinderopvangtoeslag tussen 2005 en 2019 stopgezet en men wist niet waarom. Bedragen moesten aan de belastingdienst worden terugbetaald, wat de nodige financiële problemen veroorzaakten. De Kinderopvangtoeslagaffaire loopt nog steeds en een oplossing is er nog niet. De fractie Echt Voor Ambacht heeft naar aanleiding hiervan twee vragen.

1. Is bij de gemeente bekend of er inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht zijn die van de Kinderopvangtoeslagaffaire slachtoffer zijn?”

Antwoord:

Ja, er zijn ook inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht getroffen. In de afgelopen periode zijn veel inspanningen gedaan om getroffen ouders op te roepen zich te melden, zodat zij ondersteuning kunnen krijgen. Op basis van de laatste informatie van de Belastingdienst/Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) zijn er 50 gedupeerden (ouders/gezinnen) in onze gemeente, maar mogelijk gaat het om meer inwoners.

2. “Kunnen deze inwoners een beroep op de gemeente voor (financiële) hulp?”

Antwoord:

Ja, zij kunnen zeker een beroep doen op gemeentelijke ondersteuning. Gemeenten hebben van het Rijk de taak gekregen om gedupeerden van de toeslagenaffaire te ondersteunen. In de Drechtsteden verloopt deze gemeentelijke hulp en ondersteuning van deze ouders via de SDD. De SDD heeft het Hulpteam Toeslagen opgezet om de door de Belastingdienst gedupeerde inwoners direct concrete hulp te bieden. Dit Hulpteam helpt inwoners om hun leven weer op de rit te krijgen. Dit betreft brede ondersteuning op het gebied van huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. Voor de volledigheid melden wij ook dat het college in juli heeft besloten om schulden van gedupeerden bij de gemeentelijke belastingen kwijt te schelden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*